Nisu si mogli priuštiti stan u Pragu, pa su kupili stan na moru

30.8.2022

Sve više Čeha ispunjava svoj san o posjedovanju vlastite kuće na moru. Najzanimljivije su im nekretnine u Bugarskoj, Albaniji ili možda Egiptu.

Nisu si mogli priuštiti stan u Pragu, pa su kupili stan na moru

Kliknite ovu poveznicu za više informacija.

https://cnn.iprima.cz/cechy-lakaji-nemovitosti-v-zahranici-levne-byty-vyuzivaji-k-dovolene-i-je-pronajimaji-184761?fbclid=IwAR1_oo1_wRhxpoec3SFiuFp8-mqT2W50nrsUls8PgEhYbNux7AwtpOEw-O8

Mala kuhinja, wc, tuš, veliki ormar u spavaćoj sobi i balkon s pogledom na vodeni park. Garsonijera u hotelskom naselju bio je san Marie i Ota koji su htjeli negdje uložiti novac, a nisu imali stan u Pragu. Zato su odabrali bugarsku Sunčanu obalu. “Prije svega, to je bilo zato što smo bili preko poznanstava da se nismo bojali transakcije. Jamčili su da će transakcija proći. Osim toga, cijene stanova bile su niže nego, primjerice, čak i u takvoj Hrvatskoj“, objašnjava gospođa Marie stjecanje nekretnina u Bugarskoj. G. Ota je za CNN Prima NEWS rekao da omjer cijena nekretnina jasno govori za Bugarsku.

Njihovo stanovanje koštalo je nešto više od milijun kruna. U usporedbi s cijenama u Pragu, bila je otprilike četvrtina iste veličine. Primjerice, u Albaniji četvorni metar na plaži stoji 33.000 kruna, u Pragu, ali ne više uz more, možete dobiti četvorni metar za nekih 135.000 kruna”, opisao je glavni ekonomist banke Trinity Lukáš Kovanda.

Prednost ovakvog načina stanovanja upravo u hotelskom kompleksu je mogućnost da će uprava održavati vaš stan i brinuti se da u njemu žive stanari.

Želite li takvu klasičnu vikendicu zamijeniti vlastitom kućom za odmor uz more, možete se okušati u Egiptu, primjerice. “Kada je počeo rat u Ukrajini, mnogi su bili ili sretni što ovdje već imaju stan ili su kupili stanove ovdje kao put za bijeg jer su se bojali što će se dogoditi u Europi”, kaže agentica za nekretnine Hana iz StvarnostEgipat.

Povećan interes za kupnju kod nas, uz inflaciju, podigli su cijene stanova za 10 do 15 posto. Ne ovisi samo o veličini, već i o udaljenosti od mora. “Kad je uz more, računajte dva milijuna za 1+1”, dodaje broker na egipatskom tržištu. Rast cijena stanova u Egiptu trebao bi nastaviti rasti i u narednim mjesecima i godinama.