Otkrijte ljepotu povijesne Famaguste

29.3.2023

Famagusta je slikoviti grad koji se nalazi na teritoriju Turske Republike Sjeverni Cipar

Otkrijte ljepotu povijesne Famaguste

Famagusta je slikoviti grad koji se nalazi na teritoriju Turske Republike Sjeverni Cipar. Grad je opran čistim vodama Sredozemnog mora. To je vrlo atraktivna destinacija za turiste, ne samo zbog plaža već i zbog klasične mediteranske klime, gdje vam nikada neće biti hladno.

Što mogu vidjeti u gradu?

Zahvaljujući bogatoj povijesti, grad ne samo da ima prekrasne plaže, već i zanimljive spomenike koji će zasigurno zainteresirati svakog ljubitelja arhitekture i povijesti. Tamo vam sigurno neće biti dosadno!

1. Lala Mustafa-pašina džamija

Dobro mjesto za početak vaše ugodne noćne šetnje gradom je Lala Mustafina džamija. Ova lijepa i impozantna građevina bila je gotička katedrala sv. Nikole. Međutim, kasnije je pretvorena u džamiju, koja nosi ime osmanskog generala. Ipak, ova zgrada podsjeća na katedralu. Muslimanski utjecaj očituje se uglavnom po impozantnom minaretu.

2. Samostan sv. Barbanas

Danas je ovaj samostan jedna od najvažnijih znamenitosti Famaguste, a morate se zaustaviti kada provedete slikoviti dan istražujući ruševine starog grada. Za nju je vezana legenda da je podignuta na mjestu gdje je svetac koji je putovao sa sv. Pavao. Ova zgrada je kroz povijest više puta rušena, ali je na kraju uvijek obnavljana. Ipak, još uvijek možete posjetiti sačuvane dijelove izvornih antičkih građevina i upiti njihovu drevnu energiju.

3. Otelov dvorac

Iako u nazivu nosi dvorac, zapravo se radi o citadeli koja je dio utvrde dvorca. Možete vidjeti četiri od osam originalnih tornjeva, s kojih ćete imati prekrasan pogled na prostrano nebesko plavo more. Ovaj će dvorac posebno cijeniti ljubitelji klasične književnosti. Rečeno je da je Shakespeare tamo smjestio događaje iz svog djela Othello.

Osim turizma, preporučamo kušati ukusnu domaću kuhinju koja nudi vrhunska jela i za one najzahtjevnije. Što je bolje od jela dobre hrane uz pogled na more?

Kratka povijest grada

Ovaj drevni grad osnovan je u 4. stoljeću pr. U početku je to bilo samo ribarsko selo, koje je dobilo na važnosti tek nakon što su se tamo doselili stanovnici ugašenog grada Salamine u 7. stoljeću. Dolazak križara i drugih stanovnika pretvorio je ovaj grad u jedan od najbogatijih gradova u Europi. U 14. stoljeću grad je došao pod vlast Republike Genove, a zatim je bio pod kontrolom Republike Venecije. Pod njihovom vladavinom Famagusta je postala važan trgovački grad. Kasnije je počela opsada Famaguste od strane Osmanskog Carstva. Unatoč naporima Mlečana, grad je došao pod osmansku vlast, gdje je ostao do 1878. godine, kada je zajedno s cijelim Ciprom predan Velikoj Britaniji.

Ako ste zainteresirani za ovaj grad i uspjeli ste zamisliti da ćete u njemu provesti više od jednog odmora, pogledajte našu web stranicu s ponudom nekretnina u Famagusti! Ako ste zainteresirani, ne ustručavajte se kontaktirati nas!