Sardinija

1.6.2023

Sardinija je prekrasan, idiličan otok koji je autonomna regija Italije.

Sardinija

Sardinija

 

Sardinija je prekrasan, idiličan otok koji je autonomna regija Italije. Sardinija je oprana vodama Sredozemnog mora i nalazi se u blizini Korzike i Tunisa. Sardinija također uključuje manje otoke kao što su Capreva ili San Pietro.

Sardinija ima raznolik teren, gdje možete pronaći sve, od plaža do planina. Najviša točka, vrh Punta La Marmora, visok je puna 1843 metra. Ovo je primamljivo za penjače. Na Sardiniji možete šetati u tri nacionalna parka i deset regionalnih. Velik dio prirode Sardinije je zaštićen i svakako vrijedi vidjeti ovaj očuvani krajolik.

Bijeg na plažu na Sardiniji

Uz kristalno čisto tirkizno more i netaknute pješčane površine, obala otoka idealna je za ljubitelje plaža. Costa Smeralda, smještena na sjeveroistoku, poznata je po svojim šarmantnim odmaralištima, luksuznim jahtama i bijelim plažama. Na jugu su blistave plaže Chia, poznate po svojim zlatnim pješčanim dinama i vodi nalik na Karibe. Za udaljenije iskustvo uputite se u Cala Goloritzé, izoliranu uvalu na istočnoj obali do koje se može doći samo pješice ili čamcem. Plaže na Sardiniji su lijepe i raznolike, zadovoljavaju različite ukuse i sklonosti.

Što vidjeti?

Pravi biser Sardinije je, između ostalog, njen glavni grad Cagliari, koji je naseljen još od 2. tisućljeća prije Krista, zahvaljujući čemu na Sardiniji postoje brojni spomenici i mjesta za otkrivanje. Možete prošetati kroz najstariju četvrt Marina i Casteddu te vidjeti neogotičku zgradu gradske vijećnice Palazzo Comunale ili impresivnu renesansnu crkvu S. Agostino. Ljubitelji arheologije mogu posjetiti Nacionalni arheološki muzej. Također se može vidjeti antički rimski amfiteatar. Ukratko, svatko ide na svoj način.

Klima i klima

Ovaj otok je idealan izbor za sve koji vole mediteransku klimu. Najbolje vrijeme i vrhunac sezone je od svibnja do listopada. Ljetne temperature polako rastu, ali ljeti znaju biti i oko 30°.

Kultura

Festivali i proslave: Sardinija je poznata po svojim živahnim festivalima i proslavama, koji igraju središnju ulogu u kulturnom tkivu otoka. Jedan od najpoznatijih festivala je "Sagra di Sant'Efisio", koji se održava svakog svibnja u Cagliariju, tijekom kojeg se lokalno stanovništvo oblači u tradicionalne nošnje i šeće ulicama u čast sveca zaštitnika otoka. Drugi važni festivali uključuju "Sartiglia" u Oristanu, gdje se održavaju srednjovjekovni viteški turniri, i "Cavalcata Sarda" u Sassariju, gdje se održavaju tradicionalna nošnja, glazba i konjička natjecanja.

 

Glazba i ples: Tradicionalna sardinijska glazba i ples karakteristični su i često se izvode tijekom proslava i posebnih prigoda. "Canto a tenore" je jedinstveni oblik višeglasnog pjevanja koji je UNESCO priznao kao nematerijalno kulturno dobro. Hipnotizirajući zvuk harmonije četiri vokalne dionice svjedočanstvo je otočke glazbene baštine. Popularni su i narodni plesovi kao što su "Ballu Tundu" i "S'ardia", koje karakteriziraju energični pokreti i šarena nošnja.

 

Kulinarski specijaliteti:

Na Sardiniji ne možete bez kulinarskih specijaliteta. Na otočku kuhinju utjecali su razni utjecaji i spajaju se talijanski, španjolski i sjevernoafrički okusi. Ljubitelji morskih plodova uživat će u obilju svježe ribe i školjki. Probajte i tradicionalne sardinijske tjestenine kao što su malloreddus i culurgiones, često u kombinaciji s aromatičnim umacima i lokalnim sirevima kao što je pecorino. I ne zaboravite kušati poznata sardinijska vina, posebno robusni crveni i osvježavajući bijeli Vermentino.