Zašto ulagati u nekretnine u Gruziji

15.6.2023

Gruzija je prekrasna zemlja koja se nalazi na južnom Kavkazu i oprana je vodama Crnog mora.

Zašto ulagati u nekretnine u Gruziji

Gruzija je prekrasna zemlja koja se nalazi na južnom Kavkazu i oprana je vodama Crnog mora. Gruzija graniči s Armenijom, Azerbajdžanom, Turskom i Rusijom. Zapuštena je zemlja, ali još uvijek ima veliki potencijal.

Zemlja je prošla izvanredan politički i gospodarski razvoj i postigla veliki napredak u posljednjih 20 godina. Zahvaljujući razumnom gospodarenju, BDP po glavi stanovnika približio se razini Europske unije.Približavanje EU važan je dio unutarnje i vanjske politike Gruzije.

Gruzijsko tržište nekretnina doživjelo je značajan procvat posljednjih godina. Strateški položaj zemlje, bogata kulturna baština i politika pogodna za ulaganja privlače sve više domaćih i stranih kupaca. Gruzija nudi razne mogućnosti nekretnina koje odgovaraju različitim željama i proračunima. Gospodarstvo zemlje pokreću stabilno političko okruženje, liberalno gospodarstvo i razvijena prometna infrastruktura. Svi ovi čimbenici čine zemlju atraktivnom destinacijom za strane ulagače.

Popularni grad Batumi, koji leži na obali Crnog mora, također je zabilježio značajan rast na tržištu nekretnina. Batumi je postao popularno mjesto za kuće za odmor i dugoročni najam, zahvaljujući veličanstvenom pogledu na more, živahnom noćnom životu i razvoju infrastrukture.

Zemlja ima topla ljeta i relativno blage zime. Obalna područja, uključujući regiju Crnog mora, imaju suptropsku klimu s vrućim ljetima i blagim zimama, idealnim za odmor na moru. Idealna je destinacija za ljubitelje sunca i plaža. Crno more nudi osvježavajuće kupanje i ljeti, kada se temperatura vode kreće od 21 do 26 stupnjeva.

Samo u 2022. zemlju je posjetilo 5,5 milijuna stranih putnika, što je značajno pridonijelo rastu turizma i iznajmljivanja nekretnina. Prije pandemije Gruzija je doživjela dinamičan porast broja stranih posjetitelja. U 2010. zemlju je posjetilo samo 2 milijuna stranih posjetitelja, no 2019. broj posjetitelja dosegao je rekordnih 9,4 milijuna.