Utjecaj eura na hrvatske nekretnine

23.6.2023

Kao što vjerojatno svi znate, Hrvatska je uvela euro u siječnju 2023. godine. Ali što to znači za lokalno gospodarstvo i razvoj cijena?

Utjecaj eura na hrvatske nekretnine

Kao što vjerojatno svi znate, Hrvatska je uvela euro u siječnju 2023. godine. Ali što to znači za lokalno gospodarstvo i razvoj cijena?

Hrvatska je nakon uvođenja eura prošla kroz početno razdoblje prilagodbe. Cijene roba i usluga preračunate su iz nacionalne valute u euro prema unaprijed utvrđenom tečaju. Cilj je bio održati stabilnost cijena tijekom tranzicije i spriječiti značajne poremećaje na tržištu.

Iako uvođenje eura može dovesti do izjednačavanja cijena unutar europodručja, moramo procijeniti i mogući utjecaj na troškove života. Kratkoročno, neke industrije mogu doživjeti fluktuacije cijena zbog različitih čimbenika. Vjerojatno će biti povećana konkurencija i veća potražnja među europskim investitorima. Velik broj europskih tvrtki i investitora koristi euro za plaćanje, čak i one koje nisu u eurozoni. To znači da će biti više interesa za hrvatske nekretnine, što će povećati njihovu vrijednost.

Osim investitora, Hrvatska će privući i više turista jer više ne moraju mijenjati novac. Lokalni turizam je i ranije rastao, ali sada se može očekivati još veći porast. Cijene bi stoga mogle porasti u popularnim turističkim odredištima. Stoga, ako želite svoju nekretninu u Hrvatskoj, sada je pravo vrijeme, stoga nas slobodno kontaktirajte.

Međutim, rast cijena ne mora biti striktno negativan. Novac koji će zahvaljujući investitorima i turistima pritjecati u Hrvatsku potom se može koristiti za daljnji razvoj i modernizaciju turističkih naselja. Pa čak i ako cijene hrvatskih nekretnina rastu, još uvijek su jeftinije od, primjerice, praških.

Osim eura, većoj posjećenosti ovog ljeta pridonijet će i ulazak Hrvatske u eurozonu. To znači da više neće biti provjera na granicama i stanovnici europskih zemalja mogu prolaziti bez provjera. Dakle, više ne morate čekati u redovima i čekati da vas pregledaju i tako vam skratiti putovanje.