Sigurnosna situacija u Crnoj Gori

25.7.2023

Turizam i tržište nekretnina posljednjih godina bilježe rast u Crnoj Gori

Sigurnosna situacija u Crnoj Gori

Turizam i tržište nekretnina posljednjih godina bilježe rast u Crnoj Gori. Ali kada putnici razmišljaju o odlasku na ovo šarmantno odredište za svoj sljedeći odmor, prirodno je zapitati se o sigurnosnoj situaciji u ovoj balkanskoj zemlji.

Potpuna sigurnost

Crna Gora je općenito sigurna zemlja za turiste i ima relativno nisku stopu kriminala. Nasilni zločini su rijetki i većina putnika može istraživati popularna turistička područja i uživati u danima na plaži bez značajnih sigurnosnih problema. No, kao iu svakoj destinaciji, sitne i džeparske krađe mogu se dogoditi, posebice na mjestima s velikim brojem ljudi, turističkim mjestima, plažama i javnim prijevozom. Putnicima se savjetuje da ostanu na oprezu, osiguraju svoje stvari, pažljivo ih drže i koriste zdrav razum kako ne bi postali žrtve oportunističkih lopova.

Sigurnost u prometu

Promet u Crnoj Gori smatra se sigurnim, iako uvjeti na cestama u nekim ruralnim područjima mogu biti izazovni zbog vijugavog planinskog terena. Putnici koji voze u Crnoj Gori trebaju biti oprezni, posebno na uskim cestama iu nepovoljnim vremenskim uvjetima. Ali država ulaže u poboljšanje infrastrukture, pa se očekuju poboljšanja. Javni prijevoz poput autobusa i taksija općenito je pouzdan i siguran.

Zdravstvene i medicinske usluge

Crna Gora nudi razumnu razinu zdravstvenih usluga, posebno u urbanim sredinama poput Podgorice i primorskih gradova. Međutim, u udaljenijim područjima medicinske ustanove mogu biti ograničene. Preporučujemo da putnici imaju sveobuhvatno putno osiguranje koje pokriva hitne medicinske slučajeve i repatrijaciju. Osim toga, prije posjete Crnoj Gori, neophodno je sa sobom imati sve lijekove na recept koji bi vam mogli zatrebati.

Politička i društvena stabilnost

Crna Gora je posljednjih godina pokazala političku stabilnost i zemlja aktivno radi na integraciji u Europsku uniju. Lokalno stanovništvo je gostoljubivo prema turistima i incidenti socijalnih nemira su rijetki. Kao pažljiv putnik, ako uzmete u obzir lokalne običaje, vaši odnosi s lokalnim stanovništvom bit će pozitivniji.

Dakle, ako ste se do sada dvoumili da li da idete na odmor u Crnu Goru, ne morate previše da brinete.