Ljepote povijesnog Plovdiva

8.8.2023
Ljepote povijesnog Plovdiva

Ljepote povijesnog Plovdiva
Smješten u srcu Bugarske, zadivljujući grad Plovdiv živo je svjedočanstvo njegove bogate povijesti i kulture. Zahvaljujući svojoj tisućljetnoj povijesti, strateškom položaju i raznolikom krajoliku, Plovdiv se razvio u zadivljujuću destinaciju u kojoj se prošlost i sadašnjost neprimjetno stapaju.

Pogled u povijest:

Povijest Plovdiva zanimljiva je saga koja se odvija kroz stoljeća. Njegovi počeci sežu u antičko doba, grad su naseljavali Tračani, Grci, Rimljani, Bizantinci, Osmanlije i drugi. Zahvaljujući svom strateškom položaju na raskrižju Europe i Azije, postao je tražen plijen raznih civilizacija koje su iza sebe ostavile mozaik arhitektonskih stilova, tradicija i utjecaja. Stari grad, labirint popločanih ulica i lijepo očuvanih zgrada, nudi živopisan uvid u bogatu povijest Plovdiva.

Prekrasna lokacija:

Plovdiv se nalazi na obalama rijeke Marice i ima jedinstvenu lokaciju gdje možete pronaći mir prirode i živahni gradski život. Ova jedinstvena lokacija učinila je grad ključnim središtem trgovine i kulturne razmjene tijekom stoljeća. Okružen Rodopima na jugu i Balkanskim planinama na sjeveru, Plovdiv uživa u blagoj kontinentalnoj klimi koja mami turiste da istražuju ovaj prekrasan krajolik. Nadmorska visina grada i blizina ovih planinskih lanaca pridonose jedinstvenom vremenu i prekrasnim pogledima na planine.

Fascinantne činjenice o Plovdivu:

Jedan od najstarijih europskih gradova: Plovdiv se može pohvaliti titulom jednog od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova u Europi, s dokazima o ljudskom stanovanju koji datiraju iz 6. tisućljeća pr.

Rimski amfiteatar: Plovdiv je dom izvanredno dobro očuvanog rimskog amfiteatra koji je nekoć primao do 6000 gledatelja. I danas je to mjesto gdje se održavaju kulturna događanja i razni nastupi.

Europska prijestolnica kulture: Plovdiv je 2019. postao prestižna europska prijestolnica kulture, privlačeći pozornost svojom živahnom umjetničkom scenom, kulturnom raznolikošću i povijesnim značajem.

Otkriće drevnih stadiona: 2020. godine arheolozi su otkrili nevjerojatno otkriće u Plovdivu - drevni stadion koji je vjerojatno primao oko 30 000 gledatelja i koji je dokaz sportske i kulturne moći grada u antičko doba.

Tračansko blago: Plovdiv je ulaz u bugarsku tračansku baštinu: muzeji i izložbe prikazuju zamršene zlatne artefakte, keramiku i vjerske predmete koji nude pogled na tajanstvenu tračku civilizaciju.

Zahvaljujemo Pavlovu Růžičeku na ustupljenim fotografijama