Nova marina za jahte u Albaniji

21.8.2023

Durrës Yachts & Marina mogla bi biti najveća marina za luksuzne jahte na Mediteranu.

Nova marina za jahte u Albaniji

Durrës Yachts & Marina će postati najveća marina za superjahte na Mediteranu!

Durrës Yachts & Marina mogla bi biti najveća marina za luksuzne jahte na Mediteranu, a gradit će se u albanskom gradu Draču. Durrës Yachts & Marina spremne su redefinirati luksuzni životni stil dok ugošćuju neke od najvećih jahti u svjetskoj floti.

Iza projekta stoji privatna tvrtka za ulaganje i razvoj Eagle Hills sa sjedištem u Abu Dhabiju. Predsjednik tvrtke Mohamed Alabbar rekao je: "Ovaj projekt predstavlja vrhunac luksuznog života dok Albaniji donosi golema nova ulaganja, infrastrukturu i mogućnosti dugoročnog rasta."

Osim prostrane marine, predviđeno je da će razvoj uključivati 12.000 luksuznih kuća uz obalu, jedinstvene koncepte trgovine i restorana, parkove i otvorene prostore, raskošne luksuzne hotele, wellness klubove i lječilišta svjetske klase, ekskluzivne klubove na plaži i u marini te međunarodni terminal za krstarenja, prvi takve vrste na albanskoj obali.

Grad Durrës nalazi se 34 km od albanske prijestolnice Tirane, a njegova povijest seže u 627. pr. Već dom najveće albanske luke, izgradnja luke odvija se u gradu kojem putovanja morem nisu strana. Projekt će kombinirati fascinantnu povijest Drača s luksuznim sektorom, stvarajući kultnu obalnu destinaciju za nautičare.

Očekuje se da će Durrës Yachts and Marina biti jedan od najzelenijih novih gradova na svijetu. Rezultat je pažljivog urbanističkog planiranja i upravljanja, uključujući ekološke prakse, zelene površine i pametne tehnologije koje smanjuju onečišćenje zraka i emisije ugljičnog dioksida, poboljšavaju kvalitetu zraka i štite prirodne resurse. Osim toga, razvojna infrastruktura će uključivati upravljanje električnom energijom, vodom i prometom.

Godine 2020. albanska vlada usvojila je ambicioznu strategiju za pomorski promet, koja uključuje solidan plan ulaganja za konsolidaciju i poboljšanje lučke infrastrukture u cijeloj zemlji. Naša strategija predviđa izmještanje teretnog prometa iz urbanih područja i preuređenje gradske luke u luksuznu luku za kruzere i vrhunske turističke usluge. Prenamjenom postojeće luke i izgradnjom novih objekata u Porto Romanu stvaramo dvije luke pod jednom lučkom upravom u skladu s najboljom praksom razvoja luka u zemljama sjeverne i zapadne Europe.