Što Grčku čini privlačnom kupcima nekretnina:

13.12.2023

Grčka ima sve! Netaknuto more i planine, raskoš tisućljetnih građevina i suvremeni svjetovni život

Što Grčku čini privlačnom kupcima nekretnina:

Što Grčku čini privlačnom kupcima nekretnina:

Grčka ima sve! Netaknuto more i planine, raskoš tisućljetnih građevina i suvremeni svjetovni život, aktivan odmor i ležeran tempo života... Riječ je o lokacijama na kojima stranci najčešće kupuju nekretnine za preseljenje na stalni boravak ili samo za rekreacija.

Sada ćemo vam napisati nešto više o Grčkoj:

Grčka se nalazi u južnoj Europi. U prosjeku ima 300 sunčanih dana godišnje. Lokalna klima se smatra jednom od najboljih na svijetu.

Vrijeme obično dopušta da već u svibnju nosite ljetnu odjeću. More ostaje toplo do kraja listopada, a ponekad i do sredine studenog.
Mnoge grčke plaže označene su plavom zastavom Europske unije, što ukazuje na čistoću vode i dobre ekološke uvjete obale. Najviše nagrada dobili su otoci Kreta, Rodos, Krf te poluotoci Halkidiki i Peloponez.
Grčka je jedna od zemalja s najdužom obalom na svijetu, budući da posjeduje više od 3000 velikih i malih otoka - oko 20% njezina teritorija.

Sigurnost: Grci su vrlo prijateljski raspoloženi, otvoreni i emotivni. Imaju smiren filozofski pristup životu i ponosni su na sve.Kriminal je ovdje relativno nizak.

Gospodarstvo: Turizam, koji čini oko 15% gospodarstva, jedna je od najprosperitetnijih gospodarskih grana. Grčka ima treću najveću trgovačku flotu u svijetu po broju plovila.

Jezik: novogrčki. U različitim dijelovima zemlje govore se različiti dijalekti. Engleski je uobičajen u popularnim turističkim mjestima. Gotovo svi mladi govore razgovorni engleski.

euro valuta.


Stanovništvo: početkom 2022. Grčka je imala više od 10 milijuna stanovnika. Oko 90% stanovništva su etnički Grci, a preostalih 10% su Albanci, Bugari, Rumunji i druge nacionalnosti.
Zanimljivo je da je prosječni životni vijek u Grčkoj znatno viši nego u većini zemalja EU: žene - 84 godine, muškarci - 78 godina. Znanstvenici smatraju da razlog leži u dobroj klimi i pravilnoj prehrani.


Religija: prema ustavu, pravoslavlje je državna religija Grčke. Velika većina stanovništva izjašnjava se kao pravoslavci. Sljedbenici drugih religija u Grčkoj su muslimani, katolici, protestanti, židovi itd.

Građani bilo koje zemlje imaju pravo kupovati stambene i poslovne nekretnine u Grčkoj. Transakcija se može izvršiti za fizičku ili pravnu osobu.
Cijene nekretnina ovise o vrsti nekretnine i regiji, ali općenito je Grčka još uvijek relativno jeftina zemlja. U Ateni, Solunu i na popularnim otocima možete pronaći nekretnine i za 2000 € po m2. Ima čak i mjesta gdje je cijena kvadrata 500-750 €.
Prometne veze između regija su dobro uspostavljene.

 

U Makedoniji se nalazi poznato ljetovalište Halkidiki i grčka kulturna prijestolnica Solun, a ovdje se nalaze i planina Olimp i Kastoria, prijestolnica svjetske industrije krzna.

Solun

Solun je drugi najveći grad nakon Atene i kulturna prijestolnica Grčke. Također je i obrazovni centar: ovdje se nalazi najveće sveučilište na Balkanu, Aristotelovo sveučilište. Grad je okružen brojnim ljetovalištima koja ljeti postaju turistička mjesta.

Prijevoz: Međunarodna zračna luka Makedonija nalazi se u blizini Soluna i opslužuje rute međunarodnih zračnih linija. Izravni autobusi voze od zračne luke do centra grada.

Željeznički kolodvor prima vlakove iz Atene, Beograda, Istanbula, Bukurešta i drugih odredišta. Autobusna mreža KTEL povezuje grad sa svim gradovima sjeverne i središnje Grčke.


Osim toga, Solun je dom druge po važnosti putničke luke u Grčkoj, s velikim terminalom koji povezuje grad s mnogim grčkim otocima i gradovima.