Zašto investirati u Grčku upravo sada?

12.3.2024

Skok cijena nekretnina na Halkidikiju od 30% ili zašto je baš sada pravo vrijeme za ulaganje u nekretnine u Grčkoj.

Zašto investirati u Grčku upravo sada?

Uz rast cijena nekretnina od 30% i više i rast tržišta od 10% do 15% u 2023. Posao na Halkidikiju ide izuzetno dobro, Nikiti se pojavio kao glavna osoba u potrazi i obnovi cijelog poluotoka.

Kako je gospodin Konstantinos Karoulis, potpredsjednik Udruge agenata za nekretnine Halkidikija izjavio za Giar Times, stranci zainteresirani za kupnju kuće za odmor na Halkidikiju sada traže "Kasandru ili Nikiti", što pokazuje koliko je ovo odredište popularno. Plaža Nikiti ne samo na rukavcu Sitonije, već iu cijelom rekreacijskom području Halkidikija.

A kada govorimo o tržištu nekretnina na Halkidikiju, prvenstveno mislimo na tržište nekretnina, što je u osnovi seoska kuća.

Stalna i kuća za odmor

“Postoje i zahtjevi za stalnim boravkom, uglavnom s Halkidikija, u područjima kao što su Moudania, Kassandrea i Kalikratia, ali glavna potražnja za kućama, posebno stanovima, očituje se u Moudaniji. U stanovima novogradnje cijene se kreću između 2000-2200 eura/m2, au starijim, rabljenim, oko 1300 eura/m2. „Međutim, velika kuća određuje ton i trendove tržišta“, istaknuo je gospodin Karoulis.

 

„60% kupaca nekretnina za odmor su stranci, a 40% su Grci. Stranci su uglavnom Bugari i Rumunji koji preferiraju područja poput Pefkohorija i Nikitija. 90% transakcija koje se provode u Nikiti odnosi se na inozemne kupnje. I u Nikiti je cijena kvadrata u stanu u novogradnji dosezala 2500 eura, dok je u mezonetu bila 3000 eura/m2.

“Kupnja seoskih kuća od strane stranaca povećana je iz dodatnog razloga što strani rezidenti također mogu dobiti kredite od grčkih banaka. Od 10 stanova koji se kupuju na Halkidikiju, 4 su također kreditom banke, a većina traži stanove od 60-70 m2.

“S druge strane, zbog neizvjesnosti uzrokovane rastućom inflacijom, Grci su se okrenuli manjim kućama, garsonijerama i garsonijerama, često rabljenim, ali neposredno prije rasprodaje s tržišta.

Kako je g. Karoulis istaknuo, za Halkidiki su zainteresirani i zapadni Europljani iz Njemačke, Nizozemske i Belgije.

“Valja napomenuti da potragu provodi i nekoliko Izraelaca koji, očito nakon mnogo ulaganja u Solun u vrijeme kada su cijene nekretnina bile niže, sada traže druga područja za koja smatraju da su interesantna za ulaganje. "

Prema riječima potpredsjednika SMH, tržište nekretnina na Halkidikiju nastavit će se kretati uzlaznom putanjom u sljedećih nekoliko sati, iako opće gospodarsko okruženje zabrinjava mnoge dionike koji, međutim, nekretnine smatraju sigurnijim ulaganjem u vrijeme intenzivne volatilnosti.