Prava inflacija

10.10.2019

Stopa inflacije u Češkoj dosegla je petogodišnji maksimum; u kolovozu je, prema podacima Češkog statističkog ureda, inflacija mjerena povećanjem indeksa potrošačkih cijena (CPI) dosegnula 2,9%.

Jedna od najvažnijih stavki svakog kućanstva su troškovi života, no potrošačka košarica za izračun CPI indeksa ne uzima u obzir cijene starijih nekretnina, čija prodaja prevladava na nacionalnoj razini. Pritom su cijene novih nekretnina u indeksu obuhvaćene samo neizravno kroz najamnine. U situaciji kada su cijene nekretnina posljednjih godina rasle nekoliko desetaka posto, može se pretpostaviti da će stvarna stopa inflacije biti znatno viša od službeno prijavljenih 2,9%. Još jedan faktor koji ide u prilog navedenoj tvrdnji je skraćenje životnog ciklusa niza proizvoda koji su zastupljeni u potrošačkoj košarici. Prije nam je uređaj poput perilice rublja ili usisavača trajao deset ili čak petnaest godina. Danas te aparate puno ranije mijenjamo novima i još uvijek često trošimo mnogo novca na njihove popravke i održavanje. Neki proizvođači u aparate ugrađuju čak i tzv. havariste, tako da je nedugo nakon isteka jamstvenog roka od dvije godine potrebno kupiti novi. Ti učinci povećanja stvarne inflacije razumljivo nisu obuhvaćeni potrošačkom košaricom.

Inflacija smanjuje vrijednost imovine. Stoga se postavlja pitanje kako ulagati da inflacija ne smanji vrijednost imovine, već je poveća. Potrebno je ulagati u imovinu čija vrijednost raste s inflacijom. Tu nikako ne spadaju štedni i bankovni računi, gdje se realna vrijednost položenih sredstava rapidno smanjuje, a kamate su unatoč inflaciji negativne.

Isplati se ulagati u inozemne nekretnine, gdje će biti zajamčena aprecijacija do 8% uloženih sredstava

Za više informacija, ne ustručavajte se nazvati nas. Rado ćemo vas savjetovati i razgovarati o drugim mogućnostima.