20 najčešće postavljanih pitanja

13.6.2024

Crne Gore

20 najčešće postavljanih pitanja

1. Što Crnu Goru čini atraktivnom destinacijom?

Crna Gora nudi bogato kulturno i povijesno nasljeđe, uključujući nekoliko mjesta svjetske baštine UNESCO-a: Stari grad Kotor, Nacionalni park Durmitor i Boka Kotorska, koji su poznati po svojoj prirodnoj ljepoti i kulturnom značaju. Prisutnost ovih UNESCO spomenika povećava popularnost Crne Gore kao turističke destinacije i povećava njenu atraktivnost za investitore. Crna Gora nudi jedinstven životni stil s raznolikim krajolikom koji vam omogućuje uživanje u skijaškim stazama i pješčanim plažama unutar dva sata vožnje jedna od druge. Ujutro možete skijati u planinama, a poslijepodne uživati u vinu ili kavi uz more. Razvojem skijališta i otvaranjem hotela s pet zvjezdica poboljšana je turistička infrastruktura, a nastavkom izgradnje autocesta optimizirana je logistika i povezanost sa susjednim zemljama. Obala zemlje može se pohvaliti mješavinom pješčanih i šljunčanih plaža u slikovitim uvalama s više od 260 sunčanih dana godišnje. Crna Gora također nudi pristupačne troškove života, uključujući jeftinu hranu i piće, s naglaskom na organsku i tradicionalnu kuhinju – izbor za svačiji ukus.

2. Crna Gora kao luksuzna turistička destinacija

Crna Gora, mlada država koja je stekla neovisnost 2006., brzo je postala vodeća luksuzna turistička destinacija u Europi. Smještena na prekrasnom Jadranskom moru, s povoljnom dostupnošću automobilom, trajektom i zrakom, Crna Gora nudi strateški položaj koji podržava rast turizma. Vladine inicijative za razvoj mikro-lokacija potaknule su ulaganja, što dokazuju projekti kao što su Porto Montenegro i Porto Novi, koji su transformirali bivše vojne objekte u luke za jahte svjetske klase i luksuzne rezidencije na obali. Čarolija Crne Gore proteže se i na kultna mjesta poput Svetog Stefana, gdje poznati Aman Resort ugošćuje svjetske zvijezde i članove kraljevskih obitelji. Zahvaljujući prisutnosti poznatih luksuznih brendova, uključujući Hyatt, Mövenpick i Ritz-Carlton, Crna Gora svake godine privlači sve više različitih kategorija turista i investitora. Ovaj rast je osnažen multikulturalnim društvom Crne Gore i njegovim skladnim suživotom, koji nudi jedinstveno i obogaćujuće iskustvo usred prekrasnog krajolika i bogate kulturne baštine.

3. Što Crnu Goru čini atraktivnom investicijskom destinacijom za korporativni sektor?

Privlačnost Crne Gore za organizacije leži u visoko konkurentnom režimu oporezivanja poduzeća u Europi. Država nudi nisku stopu poreza na dobit od 9%, jednu od najpovoljnijih stopa u regiji. Ovo povoljno porezno okruženje potiče poduzeća da započnu poslovanje u Crnoj Gori, što omogućava povećanje profitabilnosti i učinkovitije korištenje resursa poduzeća. Uz to, strateški položaj Crne Gore na jadranskoj obali omogućuje pristup europskim tržištima, što je čini idealnom lokacijom za tvrtke koje traže međunarodno širenje, a pritom imaju koristi od povoljnog poslovnog poreznog sustava.

4. Postoje li porezne olakšice pri nasljeđivanju nekretnina u Crnoj Gori?

Crnu Goru karakteriše povoljan režim oporezivanja prilikom nasljeđivanja nekretnina. Za razliku od mnogih drugih zemalja, u Crnoj Gori nema poreza na nasljedstvo, što nudi značajne uštede pojedincima i obiteljima uključenim u proces prijenosa imovine. Ovo oslobođenje od poreza povećava privlačnost Crne Gore kao lokacije za ulaganje u nekretnine i planiranje mirovine, pružajući povoljno okruženje za očuvanje bogatstva i imovine iz generacije u generaciju.

5. Kakva je politika Crne Gore o oporezivanju mirovina?

U Crnoj Gori se mirovine ne oporezuju, što je čini atraktivnim mjestom za ljude koji žele svoje mirovinske godine provesti uz minimalne poreze. Ovo oslobađanje od poreza na mirovine doprinosi sveukupnoj popularnosti zemlje kao mjesta za umirovljenje i potiče strane umirovljenike da razmotre Crnu Goru za preseljenje ili ulaganje u stambene nekretnine.

6. Kako se porez na dodanu vrijednost (PDV) uzima u obzir u prometu nekretnina u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori je porez na dodanu vrijednost (PDV) obično uključen u cijenu nekretnine. To znači da kupac ne mora posebno platiti PDV povrh cijene nekretnine, što pojednostavljuje proces transakcije i smanjuje administrativno opterećenje i za investitore i za kupce. Uključivanje PDV-a u promet nekretninama doprinosi transparentnosti i predvidljivosti tržišta nekretnina, čime se investitorima olakšava sudjelovanje u prometu nekretninama u Crnoj Gori.

7. Koja je službena valuta u Crnoj Gori?

Crna Gora je usvojila euro kao službenu valutu 2002. godine, što pridonosi gospodarskoj stabilnosti i nudi međunarodne transakcije za ulagače i poduzeća. Korištenje eura pojednostavljuje financijsko poslovanje i eliminira valutne rizike za pojedince i tvrtke koje posluju u Crnoj Gori, što doprinosi povoljnoj investicijskoj klimi.

8. Koliki su ukupni troškovi stjecanja nekretnine?

Ukupan trošak kupnje nekretnine uključuje nekoliko stavki. To je otprilike 450 eura za ovjereni kupoprodajni ugovor (cijena varira ovisno o vrijednosti nekretnine), plaćanje usluge službenog prevoditelja na vaš materinji jezik, koji stoji od 20 eura po stranici. Za usmeni prijevod može biti potreban sudski tumač čija naknada iznosi otprilike 50 €. Katastarske pristojbe iznose 50 eura. Ukupno ti troškovi iznose otprilike 700 eura. Po želji, moguće je koristiti usluge pravne službe CMM-a za 500 eura. Ove usluge uključuju uknjižbu nekretnine na vaše ime, prijenos računa za režije.

9. Kolika je stopa poreza kod kupnje nekretnine od fizičke osobe?

Pri kupnji nekretnine od fizičke osobe do vrijednosti od 150.000 eura porez iznosi 3%. Za nekretnine iznad 150.000 eura porez se obračunava kao 4.500 eura plus 5% na iznos veći od 150.000 eura. Za nekretnine iznad 500.000 €, porez je 22.000 € plus 6% na iznos iznad 500.000 €. Pri kupnji od pravne osobe, primjerice developera, ne plaća se porez na promet.

10. Kako se obračunava godišnji porez?

Godišnji porez na nekretnine izračunava se na temelju nekoliko čimbenika, uključujući površinu, starost nekretnine, blizinu mora, regiju, vrstu područja i vrstu nekretnine. Primjerice, porez na nekretnine od 150.000 eura u Budvi trenutno iznosi 350-400 eura.

11. Koji je raspon potencijalnog povrata ulaganja (ROI) u Crnoj Gori?

Investitori u Crnoj Gori mogu očekivati značajne povrate na svoja ulaganja: povrat na ulaganja obično se kreće od 6% do 12% godišnje. Ovaj raspon povrata ulaganja je posebno atraktivan s obzirom na trenutne trendove na europskom tržištu nekretnina i ekonomski rast Crne Gore, povećavajući povjerenje investitora u dugoročnu isplativost njihovih ulaganja.

12. Koliko je potrebno za sklapanje transakcije i ponovni upis nekretnine u katastar?

Proces preknjižbe nekretnine na novi naziv u katastru obično traje od 4 do 6 tjedana, što uključuje predaju potrebnih dokumenata, njihovu ovjeru i konačni upis prava vlasništva. Na to vrijeme može utjecati složenost transakcije i brzina službenih procedura, a važno je osigurati da su sve pravne formalnosti propisno ispunjene za nesmetan završetak prijenosa vlasništva.

13. Koliko su visoki troškovi održavanja imovine u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori se održavanjem zgrada, uključujući zajedničke prostore kao što su stubišta, hodnici, dizala, parkirališta i druga područja, često bave tehničke službe. Način plaćanja reguliran je dogovorom vlasnika nekretnine. Troškovi održavanja kreću se od 0,5 do 1 eura po četvornom metru. U posebnim slučajevima, kada u kompleksima postoje i drugi sadržaji, poput bazena, sauna i teretana, troškovi održavanja mogu doseći i do 2 eura po četvornom metru.

14. Kakve su perspektive Crne Gore u odnosima s Europskom unijom?

Crna Gora je ostvarila značajan napredak prema pridruživanju EU i očekuje se da će postati članica EU u sljedećih nekoliko godina. To pokazuje predanost Crne Gore europskim integracijama, što može dovesti do poboljšane gospodarske suradnje, razvoja infrastrukture i proširenih mogućnosti ulaganja. Perspektiva članstva u EU dodatno jača poziciju Crne Gore kao atraktivne investicijske destinacije u regiji Zapadnog Balkana.

15. Koja regija Crne Gore se smatra najboljom za investiranje?

Svaka regija Crne Gore nudi dobre mogućnosti ulaganja ovisno o vašim kriterijima i očekivanjima. Međutim, neki gradovi se ističu:

Budvu često nazivaju kraljicom turizma u Crnoj Gori, jer se može pohvaliti najvećim obimom investicija i najvećim prinosom od najma u zemlji. Bilo da tražite ugodno mjesto u centru grada ili stambeni kompleks sa dodatnim sadržajima i pogledom koji oduzima dah, Budva i njena okolina su idealan izbor. Osim toga, Budva, poznata po živom noćnom životu i prekrasnim pješčanim plažama, svakome nudi komadić raja. Budva, sa svojim turističkim središtem, pruža široku lepezu mogućnosti ulaganja, od nekretnina u centru do luksuznih odmarališta.

Dom prve crnogorske marine za luksuzne jahte, Tivat nudi kombinaciju elitnog načina života i tradicionalnog obalnog šarma. Grad je poznat po visokoj razini usluga, luksuznim restoranima, odmaralištima, golf terenima, a ovdje se nalazi i zračna luka. Tivat pruža širok raspon mogućnosti ulaganja za različite preferencije i budžete.

Kotor je poznat po svojoj bogatoj tradiciji, kulturi i povijesnom naslijeđu, što ga čini popularnim izborom među investitorima. Grad nudi brojne aktivnosti, od vožnje žičarom do kupanja u kristalno čistom moru, a ovdje se može uživati iu izvrsnoj kuhinji. Sa svojim pejzažima koji oduzimaju dah i raznolikim atrakcijama, Kotor je idealno mjesto za one koji traže kuću za odmor ili razmišljaju o selidbi.

16. Postoji li aerodrom u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori postoje dvije međunarodne zračne luke: Zračna luka Podgorica i Zračna luka Tivat. Smještena u blizini glavnog grada Podgorice, Zračna luka Podgorica nudi letove do raznih europskih gradova s nacionalnim i drugim velikim prijevoznicima. Smještena na jadranskoj obali u blizini popularnog grada Kotora, zračna luka Tivat služi kao pristupna točka za putnike koji posjećuju obalnu regiju, uključujući popularna turistička odredišta poput Budve i Herceg Novog. Zračna luka Tivat posebno je prometna u ljetnoj sezoni, kada brojne charter i redovne linije povezuju Crnu Goru s gradovima diljem Europe. Zračna luka Dubrovnik u susjednoj Hrvatskoj prikladna je alternativa za putnike koji putuju u obalna područja Crne Gore, jer su dostupne usluge prijevoza i rent-a-cara. Osim toga, Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu, Srbija i Međunarodna zračna luka Tirana u Albaniji alternativni su pristupi s dobrim cestovnim vezama s Crnom Gorom, pružajući putnicima dodatne mogućnosti da povoljno dođu do zemlje.

17. Postoje li međunarodne škole u Crnoj Gori?

Da. Međunarodne škole u Crnoj Gori služe rastućoj zajednici stranaca i lokalnih obitelji koje traže obrazovanje svjetske klase. Ove škole uglavnom nude nastavu na engleskom jeziku i slijede prestižne međunarodne nastavne planove i programe. Poznate međunarodne škole nalaze se u ključnim urbanim središtima kao što su Podgorica, glavni grad zemlje, i Tivat, poznat po svojoj aktivnoj zajednici iseljenika.

Škole se odlikuju raznolikim sastavom učenika koji uključuje djecu različitih nacionalnosti, što pridonosi stvaranju multikulturalne obrazovne sredine. Naglašavaju ne samo akademska postignuća, već i cjelovit razvoj kroz širok raspon izvannastavnih aktivnosti, uključujući sport, umjetnost i društvene aktivnosti.

18. Je li Crna Gora sigurna država?

Crna Gora se općenito smatra sigurnom zemljom. Kao članica NATO-a i zahvaljujući stabilnim odnosima sa susjednim državama, Crnoj Gori su sigurnost i stabilnost prioritet. Vlada nastoji održati sigurno okruženje i za stanovnike i za posjetitelje.

Posljednjih godina Crna Gora je postigla značajan napredak u poboljšanju svoje infrastrukture i jačanju provedbe zakona, što doprinosi ukupnom povećanju sigurnosti. Strateški položaj zemlje na Jadranskom moru, prekrasan prirodni krajolik i bogata kulturna baština čine je privlačnim odredištem za turiste i investitore.

Turisti se mogu baviti brojnim aktivnostima u Crnoj Gori, od istraživanja povijesnih gradova do opuštanja na slikovitim plažama. Zauzvrat, ulagače privlače mogućnosti u područjima kao što su tržište nekretnina, ugostiteljstvo i obnovljivi izvori energije.

Trenutačni razvojni projekti Crne Gore, uključujući poboljšanja infrastrukture i gospodarske reforme, ukazuju na pozitivnu putanju za budućnost zemlje. Takva kombinacija stabilnosti, prirodnih ljepota i investicijskog potencijala čini Crnu Goru privlačnim izborom za one koji razmišljaju o mogućnostima putovanja ili ulaganja u regiji.

19. Zašto Crna Gora?

Odabir Crne Gore među ostalim popularnim odredištima u blizini nudi investitorima u nekretnine nekoliko uvjerljivih prednosti. Crna Gora se može pohvaliti zapanjujućom prirodnom ljepotom, slikovitim obalama, veličanstvenim planinama i netaknutim nacionalnim parkovima. Raznolik krajolik zemlje pruža mnoge mogućnosti ulaganja, od vila uz more do planinskih odmarališta.

Strateški položaj Crne Gore na Jadranskom moru omogućuje lak pristup velikim europskim gradovima, što je čini atraktivnom lokacijom i za turiste i za stalne stanovnike. Zemlja ima mediteransku klimu s blagim zimama i toplim ljetima, idealnu za cjelogodišnji život i turizam.

Ulaganje u Crnu Goru podržava prijateljsko poslovno okruženje i povoljna porezna politika. Vlada je uvela niz poticaja za privlačenje stranih ulaganja, uključujući jednostavan postupak kupnje nekretnina za nerezidente i relativno niske poreze na nekretnine.

Crna Gora je također na putu da postane članica Europske unije, što obećava ekonomsku stabilnost i rast koji će vjerojatno dovesti do povećanja vrijednosti nekretnina tijekom vremena. Osim toga, kao članica NATO-a, Crna Gora ima koristi od veće sigurnosti i političke stabilnosti, što osigurava sigurno i pouzdano investicijsko okruženje za investitore.

Troškovi života u Crnoj Gori niži su u odnosu na mnoge zapadnoeuropske zemlje, što osigurava visoku kvalitetu života po pristupačnoj cijeni. Bogato kulturno nasljeđe, topla dobrodošlica lokalnog stanovništva i aktivna zajednica stranaca dodatno povećavaju privlačnost ulaganja u Crnu Goru.

Sve u svemu, Crna Gora spaja prirodne ljepote, strateški položaj, ekonomske poticaje i visoku kvalitetu života, što je čini vrlo privlačnim mjestom za investitore u nekretnine koji traže obećavajuće mogućnosti u regiji.

20. Zašto kod nas?

Među ostalim agencijama za nekretnine izdvajamo se kao međunarodna korporacija zahvaljujući jedinstvenom pristupu, predanosti našim klijentima i međunarodnim kontaktima. Kao investitori vlastitih projekata, duboko razumijemo potrebe naših klijenata i tržišta nekretnina. Naša tvrtka ima nekoliko odjela koji pokrivaju širok spektar usluga, uključujući pravni odjel, odjel za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama, odjel opreme, razvojni sektor koji nudi mogućnost renoviranja ili izgradnje nekretnina prema željama klijenata. Mi smo jedina stanica koju morate napraviti na svom investicijskom putu. Naša predanost profesionalizmu, učinkovitosti i transparentnosti čini nas pouzdanim partnerom u svakom koraku procesa, što nam omogućuje pružanje visokokvalitetnih usluga i postizanje uspješnih rezultata za naše klijente.